Nyhedsopslag nr. 03

Th. Wittrups Tæppefabrik

Hover sogn, Tørrild Herred, Grejs å.

Fabrikken ligger ca. 3 km. nord for Vejle i Grejsdalen. Åen er opdæmmet til en mindre møllesø, og åen er rettet ud langs jernbanen. Man ser endnu rester af det gamle åløb øst for banelinjen. Der er et fald på 1,5m. Vandkraften udnyttes ved en 80 hk. Tvillingturbine, der dog, efter hvad der oplyses på fabrikken, sjældent yder mere end ca. 50 hk. Der bruges yderligere ca. 300 hk, der leveres af Vejle elektricitetsværk. Fabrikken fremstiller tæpper af forskellige arter. Fabrikken danner nu et betydeligt kompleks, hvori særlig den store nybygning fra 1937 virker dominerende. Fabrikken beskæftiger over 100 funktionærer og arbejdere.

1895 blev der her af den daværende ejer af Vejle dampmølle grundlagt en vandmølle til fabrikation af byggryn og bygmel. Senere omdannedes den til fabrikation af havregryn. Der var dengang ingen møllesø; Slusen i stemmeværket var 24 fod bred. 1914 købtes havregrynsmøllen af Th. Wittrups fabrikker, der var grundlagt 1898 i Horsens. 1927 fremstilledes årlig ca. 150.000 tæpper (Rejsetæpper, uldne sengetæpper, jaquard-vævede uldtæpper og gulvtæpper). Fabrikken beskæftigede da ca. 100 arbejdere. Ca. 1925 købte tæppefabrikken det lille savskæreri, der lå ovenfor, og nedlagde dets stemmeværk for selv bedre at kunne udnytte vandkraften. 1932-33 blev fabrikken betydeligt udvidet særlig med tæppefabrikation for øje. Fra 1918 er virksomheden A/S.

Th. Wittrups Tæppefabrik

Levebrød:
Firmaet startede i Horsens, men kom til Grejsdalen i 1914. Grejsdalen var et velegnet sted, da der både var vandkraft og vand til vask og farvning.
Wittrups Tæppefabrik var en virksomhed, hvor man kunne finde flere familiemedlemmer rundt i virksomheden samtidig.
Man kunne starte som ungarbejder lige efter konfirmationen og gennem årene kunne man så blive flyttet til forskellige afdelinger og blive lært op. Det havde den fordel at værkføreren kunne flytte folk til forskellige afdelinger ved sygdom eller anden fravær. Man kunne også tage det hensyn, at folk uden børn tog natarbejde. Der var gode arbejdsforhold og indbyrdes havde man det godt. Ledelsen havde arbejderne ikke meget med at gøre.
Det var synligt for enhver, hvornår det var arbejdstids begyndelse og hvornår det var fyraften på fabrikken, for da kom der en strøm af mennesker i begge retninger ud fra portene.

Grundlagt 1898 af Th. Wittrup, Horsens (Kysters farveri og klædefabrik)

1914 flyttede fabrikken til Grejsdalen. (opført hvor Avena Havregrynsmølle lå)

1918 omdannedes virksomheden til aktieselskab og man udvidede med en ny bygning til karteri og spinderi

1923 nedbrændte karteriet og spinderiet. Genopbygget samme år. (Garnerne blev imens spundet på Dollerup Mølle, hvortil Wittrups arbejdere var flyttet.) (Gulvtæpper og løberstoffer)

Th. Wittrups Tæppefabrik

1937 flyttede også manufaktur-engros afdelingen til Grejsdalen.

1937 – 27. juli nedbrændte væveri og appreturbygningen

1938 – 1. januar står en moderne jernbetonbygning færdig til produktion af tæpper og gulvtæpper.

1945 – 16. marts 1945 sprængtes fabrikken i luften af schalburgkorpset/Hipo

1947 stod en tip-top moderne fabrik klar. (150 arbejdere i 2-holds drift)

1999 lukkede fabrikken

2002 de gamle maskiner sendt til Pakistan – enkelte er dog endt på Industrimuseet i Herning

Herefter nedrives/ombygges de gamle haller/bygninger til i alt 118 boliger.